Het Museum in het kort
Haal mensen met een migratie-achtergrond weg uit Brussel. Wat blijft er dan nog over denk je? Niets … Lege straten en pleinen
Daniel, geboren in België, 1944
Op 12 oktober 2019 opent in Molenbeek het MIGRATIEMUSEUMMIGRATION. Dit museum vertelt niet hét verhaal van de migratie in Brussel. Het eert de vele migranten die Brussel mee hebben gevormd.
Vandaag leven in Brussel 184 nationaliteiten samen. Zij vormen samen deze kosmopolitische regio. De Belgen vormen de grootste groep, gevolgd door de Fransen, de Roemenen en de Marokkanen. Elke dag komen nieuwe mensen aan en vertrekken er anderen weer. Allemaal hebben ze hun droom, hoop en verhaal. Deze verhalen kleuren hét verhaal van Brussel.
Het MIGRATIEMUSEUMMIGRATION geeft de verhalen van de eerste generatie gastarbeiders, van de vroegste bewoners van het Klein Kasteeltje, van de expats, de oorlogsvluchtelingen, de Europeanen die zich vrij bewegen binnen de EU en vele anderen een permanente thuis. Het is een warme omgeving waar bezoekers via herinneringen en souvenirs op ontdekking gaan in Brussel en in het leven van anderen. Maar het is vooral een museum waar veel ruimte is om je eigen verhaal te delen.
Het MIGRATIEMUSEUMMIGRATION zal dan ook nooit af zijn. Op die manier staat het museum ook symbool voor de voortdurende dynamiek van Brussel.

EEN EMPATHISCH MUSEUM
​
Geïnspireerd door het bescheiden museummanifest van Orhan Pamuk kiest het MIGRATIEMUSEUMMIGRATION radicaal voor de kracht en sterkte van persoonlijke verhalen. Herinneringen, foto’s, souvenirs staan centraal. De warme presentatie roept bij de bezoeker herinneringen op die op hun beurt weer gedeeld kunnen worden. Dankzij dit gevoel van herkenning weet de bezoeker dat zijn/ haar verhaal wordt erkend als een deel van het grote Brusselse verhaal.
EEN PARTICIPATIEF MUSEUM
​
Het MIGRATIEMUSEUMMIGRATION is er voor en door mensen. Het is het resultaat van een intensief traject met tal van Brusselaars. Het museum daagt ook de bezoeker uit om een deel van het museum te worden. Hij/zij bouwt mee aan een kleurrijke installatie of wordt deel van het gezicht van Brussel. Het museum vraagt om een reactie, een dialoog, een fijn gesprek. Op die manier voegt iedere bezoeker een eigen betekenislaag toe.
EEN INFORMATIEF MUSEUM
​
In het MIGRATIEMUSEUMMIGRATION maakt de bezoeker kennis met de naoorlogse migratiegolven naar Brussel. Een heldere digitale toepassing toont de demografische evolutie van het gewest. Er is een educatief aanbod op maat van de derde graad van het lager onderwijs en van het secundair onderwijs.
EEN ARTISTIEK PARCOURS
​
Op de as die de Werkhuizenstraat met de tuin verbindt, vindt de bezoeker de werken van zeven hedendaagse kunstenaars:
-
Willem Boel,
-
Peter Buggenhout,
-
Ermias Kifleyesus,
-
Charif Benhelima,
-
Thomas Israël,
-
Elio Germani
-
Elia Li Gioi.
​
De zeer persoonlijke werken vormen een bijzondere kijk op het migratiethema.
EEN GASTVRIJ MUSEUM
​
Het MIGRATIEMUSEUMMIGRATION en de gemeente Sint-Jans-Molenbeek werkten samen om de tuin te ontwikkelen tot een groene zone in een grijze buurt. De tuin is, net zoals het gelijkvloers, vrij toegankelijk tijdens de openingsuren van het museum. In de tuin staat ook een authentieke Italiaanse houtoven die regelmatig zal branden.